Batıkent

Batıkent'te bulunan sivil toplum kuruluşlarından gelen talep doğrultusunda bölümümüz 2019-20 akademik yılında iki dönem süren ve iki farklı dersi kapsayan deneysel bir kentsel tasarım süreci kurguladı. Talep, Batıkent'te konut yoğunluklu bir bölgede bulunan atıl bir alanın kamusal mekan olarak geliştirilmesiydi. Bu problemi mekânsal tasarım ile sınırlamak yerine toplumsal içeriğini genişletmek ve katılımcı bir süreçle ele almak üzere son sınıf öğrencileriyle iki farklı derste ele aldık. Güz döneminde öğrenciler Kent Sosyolojisi dersinde alanda araştırma yapıp hem bölgenin kentsel dinamiklerini, hem mahalle sakinlerinin taleplerini hem de STK temsilcilerinin beklentilerini araştırıp raporladılar. Bahar döneminde ise Mesleki Uygulama dersinde bu alana ilişkin tasarım projeleri geliştirdiler. Pandemi koşulları dolayısıyla mahallelilerden almak istediğimiz geribildirim için web tabanlı toplantılar düzenledik. Ara aşamada öğrenciler Mayıs ayında sunumlar yapıp projeleri üzerine STK ve Kent Konseyi temsilcilerinden yorumlar aldılar. Tamamladıkları projeleri Haziran sonunda 70’ten fazla kişinin katıldığı ve mahalle halkından STK temsilcilerine, Kent Konseyi yöneticilerinden meslek örgütlerine ve akademisyenlere kadar çeşitli kişi ve grupların katıldığı toplantıda kapsamlı değerlendirme ve tartışmalar yapıldı. Seçilen projenin belediyeye sunularak uygulanması planlanmakta.